روزنامه گل
علیرضا مجمع - چند سالیست فوتبال ما دارد به مسیرهایی میرود که دیگر مثل قبل نمیشود از آن لذت برد. پرونده فسادهای فوتبالی روز به روز در حال افزایش است و انگار نمیخواهد تمام شود. “بازی رو بکش” فیلمی که در جشنواره چهل و سوم فیلم فجر در بخش مسابقه روی پرده رفته است به این فساد فوتبالی در فالب شرطبندیهای هدفمند میپردازد. به بهانه این فیلم با تهیهکننده آن مصطفی کیایی به گفتوگو نشستهایم. مصطفی کیایی کارگردان فیلمهایی مثل ضدگلوله و خط ویژه این بار به سراغ موضوعی ملتهب در قالب یک درام فوتبالی رفته لست. حرفهای شنیدنی کیایی احتمالا میتواند برای فوتبال ایران راهگشا باشد.
امکان دارد بگویید چطور این ایده به ذهن شما رسید؟ موضوع کلی فیلم چیست؟
حدود دو سال پيش محمد بحراني ابراهيم عزيزي رو به دفتر ما معرفي كردند كه فيلمنامه ايي رو به همراه همسرشان نوشته بودند و به دنبال تهييه كننده براي ساخت بودند. علاقه هر دو طرف به فوتبال در واقع باعث شكل گيري اين فيلم بود ، ما بعد از مطالعه فيلمنامه به اين نتيجه رسيديم كه فيلمنامه داراي موقعيت اوليه جذابيه اما نيازبه كار بيشتري داره تا به يك اثر حرفه ايي و استاندارد تبديل بشه ، اين پروسه حدود يكسال طول كشيد و فيلمنامه آماده فيلمبرداري شد.
قصه را تا جایی که لو نرود میشود بگویید؟
خط اصلي داستان پيرامون شخصيتي به نام موسي است كه پيشكسوت فوتبال شهر است و تلاش ميكند به رويايي كه يك روز خودش دنبالش بوده توسط برادر كوچكترش برسد ، اما با اتفاقي كه در حين بازي براي مسعود برادرش رخ ميدهد موسي وارد فضايي ميشود كه در واقع آن سوي سياه فوتبال است كه جوانتر ها را به تباهي كشيده است.
صرفا به لیگ های پایین تر اشاره داشتید یا به لیگ برتر هم پرداختید؟ چون به هر حال ممکن است برایتان تبعاتی هم داشته باشد. در پرونده مس رفسنجان پای خیلی از مدیران و داوران و ... به میان آمد برای بحث های تبانی ها و دیگر مسائل.
قصه اصلي در ليگ هاي دسته دو و سه شكل ميگيرد اما هر چه قهرمان داستان جلوتر ميرود با ابعاد تازه ايي روبرو ميشود كه به نظر تمام سطوح فوتبال درگير آن است.
آیا برای تولید این کار تحت فشار بودید؟
در طول نگارش و تحقيقات ابتدايي بارها و بارها چه در تحقيقات ميداني و چه در زمان ارائه قصه تهديدات و حملاتي به نويسنده ها و گروه سازنده شكل گرفت و همچنان ادامه دارد.
این تهدیدها چطور بود؟
اين تهديد ها شكل هاي مختلفي داشت از پيامها و تماس هاي تهديد آميز تا حمله با چاقو در طول تحقيقات ميداني .
شما هم پا پس نکشیدید؟
قطعا وقتي شما سراغ مفاسد و معضلات و ناهنجاريهاي اجتماعي ميروي منافع عده ايي به خطر ميوفته و حتمن مورد فشار و آزار از سوي گروههايي قرار مي گيري ، ولي ما اين تجربه ارو در فيلمهاي ديگه خودمون مثل خط ويژه داشتيم و سعي كرديم با مديريت درست و عكس العمل هاي سنجيده به سلامت تا اينجا برسيم.
موضوعی که شما پیگیری کردید یک بحثش این است اتفاقاتی افتاده که فیلمنامه نویس و کارگردان یک چیزهایی در تحقیقات میدانی دیدند که یک درام از آن استخراج شود که فیلم ساخته شود؟
رسيدن به فيلمنامه اي كه برگرفته از اتفاقات روز و مهم جامعه است ، احتياج به دقت و وسواس خاص دارد چون به همان اندازه هم زير ذره بين گروههاي مختلف است و به راحتي مي تواند هر ضعف و باگش مورد هجمه قرار گيرد.
خودت وسوسه نشدی با توجه به نگاهی که داری خودت این فیلم را بسازی؟
ما در مجموعه نوآر كارن فيلم و من به عنوان تهيه كننده كه اتفاقا كارگردان هم هستم ، تلاش ميكنيم با پيدا كردن استعدادهاي جوان و كمك به توليد آثارشون كه مورد سليقه و همخوان با توليدات ما هم باشد يك حركت رو به جلو داشته باشيم ، من سعي كردم تمام تجربيات خود رو در اختيار كارگردان و نويسنده قرار بدم تا اثر بهتري رو به اتفاق هم توليد كنيم و وسوسه ساخت فيلم رو نداشتم و مطمين بودم ابراهيم به خوبي از پس ساخت فيلم بر مياد.
از آدم های واقعی هم در این فیلم استفاده کردید؟ منظور شخصیت های واقعی که در فیلم بدانیم که شخص خاصی باشد؟
نه ما اشاره مستقيم به هيچ شخصيت يا حايگاه حقوقي نداشتيم اما قصه فيلم ما به ازاي فراواني در فوتبال ما داره كه ميشه به راحتي مثلش رو پيدا كرد.